
Tłuszcze w awokado, czy jest się czego obawiać?
Tłuszcze w awokado. Czy powinniśmy się ich obawiać? 👀
Zacznijmy od analizy zawartości. 📄
Blisko 75% wartości energetycznej awokado pochodzi właśnie z tłuszczu, który stanowi około 15% masy owocu. Tłuszcze zawarte w awokado to głównie
✔️kwasy tłuszczowe omega-9 (ok. 70%) (przede wszystkim kwas oleinowy), a także
✔️omega-6 (ok. 15%) w postaci kwasu linolowego. Jeśli chodzi o zawartość
✔️nasyconych kwasów tłuszczowych to jest to ok. 14%.
Warto wiedzieć, że wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zdrowa i zdecydowanie korzystana dla organizmu. 🙏🏼 Pomagają one obniżać ciśnienie krwi, a także ułatwiają kontrolowanie poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu. Awokado jest zatem idealnym owocem w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. 🫀✅